sâmbătă, 16 martie 2013

Dead Space 2

Nu știu dacă articolul ăsta e un review în adevăratul sens al cuvântului deoarece n-am chef să scriu unul formal. În schimb vreau doar să scriu despre acest joc absolut fantastic pe care l-am terminat acum câteva minute. Momentan sunt mindfucked.

Nu e un lucru nou faptul că în ultima vreme majoritatea jocurilor lansate sunt simple mizerii făcute doar pentru un profit cât mai mare. Dacă le iese sau nu, nu prea mă intereseaza pentru că eu personal nu cumpăr niciun joc. De la mine iau fix ****. Ca un joc să fie cu adevărat bun, părerea mea e că trebuie să pui suflet în el atunci când îl faci. Să-ți placă cu adevărat ceea ce faci, să lucrezi, să te străduiești. Și sunt unele companii care fac cu adevărat asta, iar produsul final capăta adesea un renume de proporții. Am jucat câteva jocuri care prin elemente ca de exemplu Gameplay, Sunet, Poveste, AI și uneori Grafică să mă facă să le ador. Unele jocuri îmi plac pentru gameplay, sunt mișto, însă cele de care mă îndrăgostesc cu adevărat sunt cele care au o poveste genială. Assassin's Creed, Mass Effect, Crysis sau F.E.A.R. sunt câteva dintre cele care mi-au placut MIE. Sunt niște jocuri care m-au ținut în priză, nu puteam să mă opresc din jucat pentru că vroiam să văd ce se întâmplă în continuare. Acest lucru s-a întâmplat și cu Dead Space 2.

Este unul dintre cele mai bune jocuri pe care le-am jucat vreodată. Am jucat și originalul, însă acest sequel mi se pare mult mai bun. Mi se pare mai antrenant, povestea m-a prins mult mai bine, am înțeles ce se întâmpla. Nu știu totul a fost mult mai tare decât în primul joc care m-a cam plictisit. Pentru cei care nu știu, în Dead Space 1 joci rolul unui inginer pe nume Isaac Clarke, care e trimis să repare o defecțiune pe nava USG Ishimura, pe care se afla și iubita acestuia, Nicole. Când ajunge acolo, constată că tot echipajul a murit și a reînviat apoi devenind așa numiții Necromorphi (un fel de zombie) cu care acesta trebuie să se lupte pentru a supraviețui. Misiunea principală e să scapi de acolo cu viață. Povestea din Dead Space 2 se petrece după 3 ani de la evenimentele din jocul original. Isaac se trezește într-un spital dintr-un oraș spațial numit Sprawl, infectat și acesta de Necromorphi. De data aceasta, însă, Isaac nu mai fuge. Nu mai e inginerul speriat din DS1, s-a luptat cu acești monștrii o dată și acum e mult mai puternic și mai pregătit. Evenimentele din primul joc l-au făcut însă pe Isaac să ajungă în pragul nebuniei. El a văzut pe USG Ishimura lucruri pe care niciun om nu ar trebui să le vadă. Însă nu asta e ceea ce îl face pe el să înnebunească, ci sentimentul uriaș de vinovăție. Că Nicole a murit din cauza lui. Că el a fost cel care a încurajat-o să rămână pe Ishimura înainte ca tragedia să se petreacă. În DS2, Isaac pornește într-o călătorie infernală, lungă și plină de pericole și obstacole prin orașul Sprawl pentru a distruge „The Marker” (un artefact în jurul căreia s-a născat o religie, Biserica Unirii). Se pare că apariția Necromorphilor se datorează acestui Marker (după cum descoperă Isaac în DS1).

Povestea jocului mi s-a părut absolut genial. De asemenea, lupta interioară a lui Isaac, a fost la fel de genială. Atmosfera mi s-a părut de-a dreptul înfiorătoarea. Felul încrezător în care am jucat primele câteva nivele s-a năruit cu timpul. La început lipsește frica. Cel puțin pentru mine. Însă după fiecare surpriză nu tocmai plăcută în materie de sperietură pe care ți-o oferă jocul, devi din ce în ce mai paranoia. La un moment dat tremuram de frică. Sunt anumite faze absolut penibile, însă mi-au făcut inima să-mi sară din piept. Adică, un soare mare din carton ? Dacă veți juca jocul veți înțelege despre ce vorbesc. În timp ce traverseți Sprawl, dai peste foarte multe medii, grădinițe, spitaluri, apartamente, etc. Fiecare are ceva special. Spre final jocul e atât de înspăimântător datorită experiențelor trecute încât tremuri pe scaun de frică. E adevărat că mulți oameni ar spune că e foarte dezgustător, însă mie chiar îmi place să văd mult sânge, corpuri dezmembrate și picioare împrăștiate pe jos. Nu mai zic de Necromorphii care vomită pe tine :)))

Ca și gameplay, deși pare ciudat, mi-a plăcut foarte mult că a fost liniar. Mi-a plăcut locater-ul. Nu tre să orbecăi pentru că nu știi pe unde trebuie să mergi. Au fost momente în care nu înțelegeam cum trec mai departe, deoarece jocul e înțesat de puzzeluri. Trebuie să repari foarte multe. Ba nu e curent electric, ba trebuie să stingi un foc, ba trebuie să reasamblezi nu știu ce, ba trebuie să hackerești un circuit, etc. Dar mi-au plăcuut aceste puzzeluri. Îți pun mintea la contribuție, nu cine știe ce, dar totuși. De asemenea, sistemul de combat e foarte șmecher. E mișto să folosești diferite arme pentru diferite situații, e mișto să ți le cumperi, să faci upgrade-uri, să cauți muniție, șamd. Mi-a plăcut foarte mult că existauu tot felul de cutii atașate de perete în care găseai Health Packs, muniție sau alte chestii. De asemenea, e demențial când măcelărești corpurile deja moarte pentru loot (Poți să le trântești de perete folosind Kinetic, să le împuști, să le arzi, să le tai sau cel mai bine să le lovești cu piciorul, pentru a păstra muniția). Îmi place foarte mult și HUD-ul, care nu e chiar HUD. Adică toate detaliile de genul viață, muniție, etc sunt integrate cumva în jocul propriu zis. De exemplu viața apare sub formă de niște cilindri luminoși aflați într-un tub pe spatele costumului lui Isaac. Numărul de gloanțe încărcate într-o armă apare pe un ecran propiectat în dreptul armei. Am spus mai sus despre cât de dezgustător și demențial e jocul. S-a făcut o campanie de advertisment pentru joc care, pe cât de fake e, pe atât de amuzantă și de convingătoare mi s-a părut. Au adunat 200 de mame și le-au arătat un clip scurt cu gameplay din DS2, iar mamele și-au spus părerea. Toate îl urăsc. puteți urmări videoclipul „Your mom hates Dead Space 2” mai jos =))



Au fost multe scene și momente din joc care mi-au plăcut, însă partea în care Isaac o salvează pe Ellie mi-a plăcut cel mai mult (I love Ellie, btw :X). De asemenea, și partea în care trebuie să-ți bagi un ac în ochi e tare, mai ales atunci când nu nimerești =))

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu